Här är några exempel på utmaningar som i stort sett aldrig nämns i varumärkesteorin och i varumärkeslitteraturen, men som inte sällan förekommer i verkligheten:
- Oklarheter kring vem som äger varumärkesfrågan (styrelsen, ledningen kommunikationsavdelningen eller marknadsavdelningen?)
- En historik av ett antal uppstartade och havererade varumärkesprojekt, vilket har gjort att både chefer och medarbetare slår bakut så fort ordet varumärke nämns. ”Nej, inte ännu fler meningslösa workshops!” eller ”Nej, inte fler varumärkeskonsulter!”
- Omöjligheten att följa en viss ordningsföljd i tänkt arbetsgång, eftersom vissa varumärkesrelaterade projekt redan pågår på olika avdelningar inom organisationen.
Jag har märkt att företag och organisationer med ovanstående utmaningar ofta tror sig vara ensamma om dessa utmaningar. Kanske blir det så för att det verkar som att ”utmaningarna inte finns”, eftersom det inte finns något att läsa om utmaningar som dessa*.
Jag skulle säga att det är precis tvärtom! Utmaningarna ovan är otroligt vanliga (och det finns fler, jag återkommer till dem vid annat tillfälle).
Självklart finns det metoder och möjligheter för att arbeta med varumärket under ”tuffa” omständigheter. Jag vill påstå att ett varumärkesarbete i verkligheten sällan blir ”by the book” (och bör inte bli det), eftersom man alltid måste ta hänsyn till verklighetens förutsättningar.
Jag gillar verkligheten. Det är härligt med utmaningar! Extra kul är det att komma in i tuffa lägen, och sakta men säkert se hur det hela successivt förändras till att sedan bli riktigt bra :)
Foto: Bildarkiv, Kreafon *Det är inte alls konstigt att det inte finns något att läsa, men det betyder inte att utmaningarna inte existerar. Det är självklart är varumärkeslitteraturen och Google är fylld av goda exempel – företag, organisationer, varumärkeskonsulter och varumärkesbyråer vill ju såklart synas när man gjort något bra.