Arbetsgivarvarumärken i offentlig sektor är intressant. Inte minst för att en offentlig organisations arbetsgivarvarumärke alltid konkurrerar med privata alternativ, till skillnad från andra sammanhang. Det betyder att man behöver vara och anses vara en attraktiv arbetsgivare, både som offentlig arbetsgivare men också i jämförelse med privata alternativ.
När det kommer till employer branding eller arbetsgivarvarumärket tycker jag att det fortfarande pratas för mycket/ensidigt om det som jag brukar kalla ”produktfördelar” (dvs lön, flexibla arbetstider, förmåner och dylikt).
Produktfördelar kan skapa goda förutsättningar. Men starka varumärken skapas inte tack vare produktfördelar. Starka varumärken uppstår av positiva uppfattningar och känslor (som inte alltid har med ”faktisk sanning” att göra).
Därför har många arbetsgivare, inom både privat och offentlig sektor, mycket att vinna på att bli bättre på det som brukar kallas emotionell kommunikation – inte minst när det kommer till rekryteringskommunikation.
När det gäller offentlig sektor verkar det också finnas en stor utvecklingspotential i att koppla ihop det som brukar kallas ”kompetensförsörjning” och det som kan kallas ”employer branding/arbetsgivarvarumärke”. Dessa två områden hör ihop! Ett starkt arbetsgivarvarumärke bidrar ju till att det blir lättare att både rekrytera och behålla medarbetare.
På torsdag är det dags för vår populära kurs Attraktiv arbetsgivare igen. Denna gång med fokus på offentlig sektor – där det finns och kommer att finnas rekryteringsutmaningar framöver vad gäller bland annat lärare, vårdpersonal med flera. Jag ser fram emot torsdag! :)
Foto: Bildarkiv, Kreafon