2012 skrev jag boken Nya tiders varumärken. Den handlade om att nya förutsättningar kräver nya metoder för att stärka sitt varumärke. Det tyckte jag då, för fem år sedan. Idag tycker jag det mer än någonsin :)
De senaste fem åren har jag verkligen insett hur stort behovet är, hos både små och stora företag. Och offentliga verksamheter.
Lite förenklat: ”Alla” pratar om sitt varumärke. ”Alla” säger med självklarhet att man vill ”stärka sitt varumärke”. Men, som jag ser det, så är det faktiskt relativt få som har ett aktivt och målinriktat varumärkesarbete som fungerar – det vill säga som bidrar till att utveckla, stärka och förbättra verksamheten.
Kanske för att man tror att ett starkt varumärke kommer av sig självt? (Det kan det i och för sig göra i vissa fall, men det är ganska ovanligt och kräver väldigt speciella omständigheter.) Kanske för att det saknas kunskaper och förståelse för varumärket?
Kanske saknar man arbetsmetoder? Eller också duckar man medvetet för den enormt stora frågan – för var ska man egentligen börja?
Det måste inte vara så komplicerat om man reder ut det hela och börjar i rätt ände. Visst är det komplext. Och det är inte helt givet vem som ska äga frågan. Men det finns metoder.
En av de största skillnaderna idag, jämfört med varumärkesarbete för 10-15 år sedan, är att det inte räcker med ”yta”. Logotyp, grafisk profil och marknadsföring är självklart viktigt. Men det räcker inte längre.
Att utveckla starka varumärken idag kräver mycket mer. Avdelningar behöver arbeta närmare varandra och medarbetare behöver involveras. Varumärket är minst lika mycket en lednings- och HR-fråga. Det är inte längre självklart att varumärket ska landa på marknadsavdelningens eller kommunikationsavdelningens bord.
Det är inte heller givet att man bör ta en reklambyrå eller kommunikationsbyrå till hjälp, som man gjorde ”förr”. Man kan lika gärna behöva en organisationskonsult eller en HR-specialist, beroende på vilka utmaningar man står inför.
Dessutom är det svårt (omöjligt) att outsourca varumärkesfrågan till en extern varumärkeskonsult – åtminstone om man vill ha strategier som håller i längden och fungerar i praktiken.
Mitt bästa tips för den som vill stärka sitt varumärke är därför att först och främst se till att det finns samsyn och tillräckligt goda kunskaper internt. Därefter kan man eventuellt blanda in en extern varumärkeskonsult, som stöd – inte för att göra hela arbetet åt er.
För dig som är extra nyfiken på dessa frågor rekommenderar jag kursen Strategiskt varumärkesarbete. Nästa kurstillfälle är 15-16 maj, hos Kreafon i Göteborg.
Foto: Bildarkiv, Kreafon